Αξιολόγηση κινητικής και αθλητικής ικανότητας


Αν δεν γνωρίζουμε το επίπεδο της αθλητικής κατάστασης ή ικανότητας ενός αθλητή, είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε ρεαλιστικούς προπονητικούς στόχους και να παρακολουθήσουμε την προόδο τους.

Η αξιολόγηση της αθλητικής ικανότητας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε αθλητή στο πρόγραμμά μας για 5 βασικούς λόγους:

  • Μας πληροφορεί για το τρέχον επίπεδο της ποιότητας της κίνησης ενός αθλητή και εντοπίζει κινητικές δυσλειτουργίες ή περιορισμούς.
  • Εντοπίζει τις πιθανές μυικές ανισορροπίες του αθλητή.
  • Επιτρέπει την κατάλληλη ομαδοποίηση του στο πρόγραμμά μας.
  • Εξατομικεύει τις ανάγκες του.
  • Μας επιτρέπει να καταγράψουμε και να μετρήσουμε την πρόοδο του.

Η πρώτη αξιολόγηση που εφαρμόζουμε σε έναν νέο αθλητή μας στο Proponisis ειναι το Functional Movement Screening(FMS)Είναι ένα  σύστημα αξιολόγησης που πρέπει να χρησιμοποιείται για τον καθορισμό και τον σχεδιασμό ενός κατάλληλου προγράμματος άσκησης για κάθε ασκούμενο. Λαμβάνοντας υπόψιν την ευρεία παραδοχή ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πολυσύνθετο από την φύση του και λειτουργεί σαν ένα σύστημα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τα μοτίβα κίνησης στο σύνολο τους. Αυτή η προσέγγιση μας ξεχωρίζει και την θεωρούμε πολύ σημαντική επειδή με την διαπίστωση των ιδιαίτερων ικανοτήτων αλλά και των αδυναμιών του, ο αθλητής προπονείται στη σωστή βάση για την βελτίωση του.

Στη συνέχεια της αξιολόγησης, οι αθλητές συμμετέχουν σε ένα Δυναμικό Warm-Up οπου εξετάζεται η σωστή στάση σώματος,η δύναμη καθώς και η σταθερότητα του κορμού (core stability).Εξετάζεται η τεχνική βάδισης και τρεξίματος και εντοπίζονται τα ενδεχόμενα λάθη.Εκτελούνται σειρές δρομικών ασκήσεων για τον σωστό έλεγχο επιτάχυνης, ταχύτητας και ευκινησίας. Μετά την επεξεργασία των δεδομένων της αξιολόγησης, ο αθλητής αλλά και ο γονέας/κηδεμόνας του μπορεί να ενημερωθεί για το αθλητικό του πορτρέτο. Με βάση την εικόνα του επιλέγουμε το εξατομικευμένο προγραμμά του.

ΤΗΛΕΦΏΝΗΣΕ ΤΏΡΑ ΣΤΟ 2310 203131 ή ΣΤΕΊΛΕ ΜΑΣ ΜΉΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΦΌΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ..!!!

>